SEO
1436876326

Prodvigator: седем възможности, за които може би не знаехте

Serpstat (ex. Prodvigator) е инструмент за анализ на конкурентите и подбор на ключови думи. Най-често потребителите го използват за събиране на семантично ядро ключови думи, проверка на класирането на свои и конкурентни уебсайтове и подбор на ключови думи за Google AdWords реклама. Инструментът обаче предлага много повече решения за различни актуални задачи, с които се сблъскват специалистите и собственици на онлайн бизнеси. Ще разкажем как да използваме Serpstat (ex. Prodvigator), за да победим конкурентите.

Задача №1. Как да създадем страници на сайта, които да генерират трафик?

Решение: намираме страници на сайтове, които получават най-голям трафик от групи ключови думи във вашата ниша.

За тази цел въвеждаме ключовата фраза в полето за търсене на инструмента (например «мъжки ризи»). Преминаваме в раздела Структура на сайта > Страници и получаваме списък страници на различни сайтове, които са:

  • релевантни на ключовата фраза;
  • получават най-много трафик, както по тази фраза, така и по група свързани фрази (подредени са по обем на трафик).

В следващата точка ние ще можем да анализираме тези страници и да разберем тяхната семантика (списък ключови думи, по които се класират url-адреси). Решение: намираме страници на сайтове, които получават най-голям трафик от групи ключови думи във вашата ниша

Задача №2. Как да създадем списък ключови фрази за категорийни страници с продукти?

Решение: събираме семантиката на категорийните страници на конкуренцията.

Да вземем за пример онлайн магазин за спортни дрехи. Въвеждаме адреса на сайта в полето за търсене, преминаваме в раздела Структура на сайта > Страници, избираме целевата страница (например, категория на марка Adidas). Решение: събираме семантиката на категорийните страници на конкуренцията Натискаме на необходимия url адрес, с което преминаваме към списъка с ключовите думи Търсени фрази, по които се класира избраната категория. Следващата ни стъпка — да филтрираме фразите за да оставим само онези, които са в рамките на Топ-20 и касаят маратонки. За тази цел използваме разделът Филтри и натискаме Експорт. За тази цел използваме разделът Филтри и натискаме Експорт Как да създадем списък ключови фрази за категорийни страници с продукти

Задача №3. Как да създадем ефективна AdWords реклама за вашия продукт?

Решение: намираме успешни реклами на конкурентите, които в текста си съдържат ключовата фраза.

В базата на инструмента ние можем да открием текстовите реклами, които не само се показват по конкретна ключова фраза, но и съдържат самата фраза.

За тази цел въвеждаме фразата в полето на Serpstat (ex. Prodvigator) (например «апарат за кръвно») и преминаваме в раздела Google AdWords рекламни обяви. Анализът на рекламните карета на конкурентите ще ни позволи да създадем своя рекламен текст въз основа на техния опит. Намираме успешни реклами на конкурентите, които в текста си съдържат ключовата фраза

Задача №4. Как да създадем релевантен контент, който да привлича целеви трафик към сайта ви?

Решение: определяме въпросите, чиито отговори търси вашата целева аудитория.

Инструментът позволява да се сдобиете със списък на най-актуалните въпроси на потребителите в конкретна тематика. Когато знаем кои са въпросите, можем да създаваме релевантен контент, който генерира трафик. Например, да определим въпросите на целевата аудитория в нишата Подаръци. Въвеждаме ключова фраза в полето за търсене (например «подарък»).

След това преминаваме в отчета Подсказки отваряме меню Филтри, избираме Тип ключови думи, посочваме Само с въпроси, натискаме Приложи. Пред нас — списък с въпросите, чиито отговори потребителите търсят най-често. Сред тях: «какъв подарък за кръщене», «какъв подарък за юбилей», «какво означава подарък часовник» и много други. Определяме въпросите, чиито отговори търси вашата целева аудитория Остава само да изберем въпросите и да поставим на копирайтъра задачата за създаване на текста, който да даде конкретни отговори. На изхода ние ще получим качествена статия по същество. Този контент ще се оцени както от реалните потребители, така и от търсачките.

Погледнете лайфхака в края на статията при липса на въпроси и подсказки в отчета за Google.BG.

Задача №5. Как да подобрим структурата на сайта?

Решение: намираме липсваща при нас семантика с помощта на анализа на семантиката на конкурентите, за сметка на фразите на конкурентите разширяваме семантичното ядро на свой сайт.

В началото, с помощта на инструмента, трябва да разберем кои са преките ни конкуренти в органичното търсене. Можем да ги открием:

  • по ключова фраза, която описва нашия продукт;
  • по url-адреса на сайта ни.

Да започнем с ключовата фраза. В полето за търсене въвеждаме ключовата ни фраза (например «таблет»), преминаваме към раздела Конкуренти в търсенето. Тук са изброени всички сайтове, които се позиционират по ключовата фраза, с посочени наличия в семантичното ядро (Общи ключови думи). Намираме липсваща при нас семантика с помощта на анализа на семантиката на конкурентите, за сметка на фразите на конкурентите разширяваме семантичното ядро на свой сайт Ще разгледаме и друг начин на търсене на липсващата ни семантика. Този път в полето за търсене въвеждаме адреса на сайта ни. Минаваме в раздела Конкуренти в търсенето.

Алгоритъмът вече ни е познат. Сега виждаме списък с всички сайтове-конкуренти. Избираме един и преминаваме в раздела Липсващи ключови думи и намираме фразите, по които конкурентите се класират, а ние — не. Анализирайки тази семантика, ние можем да създадем нови страници или да допълнем съществуващите така, че да привличат повече трафик. Анализирайки тази семантика, ние можем да създадем нови страници или да допълнем съществуващите така, че да привличат повече трафик

Задача №6. Как да определим потенциала на категории продукти при създаване на нови страници?

Решение: изучаваме съдържание на страниците, които генерират най-много трафик на сайтове-конкуренти.

Намираме конкурента си с помощта на Serpstat (ex. Prodvigator) (както показахме горе — или с помощта на ключовата дума, или по адреса на сайта ни). После въвеждаме адреса на конкурента в полето за търсене, натискаме Търсене, отваряме отчета Сумарен отчет. В раздела Страници с най-голяма видимост ще откриете всички страници на конкурента, които му носят най-много органичен трафик. Изучаваме съдържание на страниците, които генерират най-много трафик на сайтове-конкуренти

Задача №7. Как да привлечем по-голяма целева аудитория към сайта?

Решение: разширяване на семантичното ядро ключови думи на сайта за сметка на неочевидни ключови фрази.

Едни и същи страници се появяват като резултат при търсене на различни фрази. Serpstat (ex. Prodvigator) намира такива фрази: те, на пръв поглед, нямат общо с нашите ключови фрази, но потребителите ги използват за търсене на страници като нашата. Откриването на фразите с подобни резултати е възможност да привлечем по-голям дял от потребителите.

За пример, какви фрази имат резултати в търсенето, подобни на резултатите от фразата «бебешки легла» Въвеждаме фразата в полето за търсене, зареждаме отчета Подобни фрази. Ние получаваме списък с подобни фрази, сред които: легла, кревати, кошари.

Ще отбележим, че е невъзможно да се намерят получените резултати, използвайки пълнотекстово търсене — тук работи един отделен алгоритъм в Serpstat (ex. Prodvigator). При търсенето на подобни фрази се взима предвид интент на потребителя, намерението, с което той въвежда ключовите думи, използвайки неявни синоними. При търсенето на подобни фрази се взима предвид интент на потребителя, намерението, с което той въвежда ключовите думи, използвайки неявни синоними Serpstat (ex. Prodvigator) намира подобни фрази, сравнявайки Топ-20 на резултатите от търсенето в Google. Дали е подобна страницата с резултати на намерените фрази, може да се разбере с показателя Ниво на свързване. Ако две фрази имат максимално ниво на свързване 20, това означава, че Топ-20 на страницата с резултати на тези две фрази съвпадат — съдържат еднакви 20 адреси на сайтове. По този начин, ако нивото на свързване е 10 — в Топ 20 на страницата с резултати съвпадат 10 адреса.

Между другото, използвайки търсенето на подобни фрази, ние получаваме клъстер на фразите, които трябва да водят потребителя към една и съща целева страница.

Допълнителен лайфхак:

Ако няма данни за Google.BG, може да се използват базите за UK, USA с фрази на съответният език и конкуренти. Това дава още по-широк обхват и перспектива. Действието е много актуално при работа с подсказките, където данните не са много за български Google. Фактор е и наличието на многото подсказки на руски — това идва от факта, че самият Google.BG ги подава при парсене на подсказките.

2
2
0
Открихте грешка? Маркирайте я и натиснете Ctrl + Enter.